SV de Combinatie Asten 
De schaakvereniging van zuid-oost Brabant

12 mei 2024: Brabantse pupillenkampioenschap en Brabants snelschaakkampioenschap.

Op zondag 12 mei werden bij de Pion in Roosendaal de Brabantse pupillenkampioenschappen gehouden alsmede het Brabantse snelschaakkampioenschap. En ook hier was succes voor Boyd, Pomme en Bing Leenen.
Bing werd kampioen bij de G-pupillen. Pomme werd kampioen bij de F-meisjes en tevens 2e bij de F-jeugd (werd in 1 groep gespeeld).
Beide plaatsen zich hiermee voor de nationale pupillendag later in dit jaar.
Tegelijkertijd werd het Brabants kampioenschap snelschaken gehouden. Boyd deed mee en won de groep voor de jeugd t/m 18 jaar.

10 mei 2024: NK12 in Rijswijk.

Naast de nationale pupillendagen is het NK12 het eerste officiële jeugdkampioenschap voor kinderen t/m 12 jaar.
Traditioneel start het NK12 op Hemelvaartsdag. Al jaren wordt in Rijswijk gedurende 3 dagen in 9 wedstrijden gestreden voor de nationale titel.
Verschillende spelers (en ex-spelers) van onze club wisten de weg naar het 'Julialaantje' eerder al te bewandelen. Robin Swinkels, Egbert Clevers, Chantal van Eijk, Maurice Swinkels en Dane Cvetkovic behoorden tot de deelnemers. En nu de 11-jarige Boyd Leenen, lid van de Combinatie, dus.

Boyd was dit jaar een van de spelers uit Noord Brabant die mee mocht doen. En dat deed hij heel verdienstelijk door gedeeld 2e te worden.
In de barrage die volgde, wist hij een uitzending naar het Europees kampioenschap te verdienen, door zijn tegenstander met 1½-½ te verslaan.

De eerste dag werd een 100% score behaald. Alle 3 de partijen werden gewonnen.
Op de 2e dag was de eerste wedstrijd tegen ratingfavoriet Noah. In een moeilijke partij wist Boyd ternauwernood remise te houden. In de 6e ronde volgde nog een halfje zodat de 3e dag met 5 uit 6 van start ging en met een halfje achter Noah die verder niets liet liggen op deze 2e dag.
In ronde 7 en 8 bleef Boyd winnen terwijl Noah 2x niet verder kwam dan remise. Dus stond Boyd ongedeeld 1e met het ingaan van de laatste ronde met 7 uit 8.
Maar in ronde 9 was er een nederlaag tegen Sabin. Noah won wel zijn partij en daarmee werd Noah de kampioen van Nederland met een halfje voorsprong. Door de nederlaag kwam Sabin langszij. Omdat er maar één ticket is voor het Europees kampioenschap voor de nummer 2, volgde een barrage tegen dezelfde Sabin. Hierin was Boyd duidelijk de betere en besliste de minimatch in zijn voordeel.

Een mooi resultaat op een mooi toernooi.
De Combinatie wenst Boyd veel succes op het EK in Praag in augustus.

31 december 2023:
In deze periode worden vaak diverse Brabantse jeugdkampioenschappen gehouden.
Bij de E-meisjes werd Pomme Leenen 2e. De nummer 1 plaatst zich voor het NK maar er wordt nog een vrijplaats aangevraagd dus wie weet mag Pomme daar haar kunsten gaan vertonen.
Het toernooi E algemeen (jongens maar daar mogen ook meisjes aan meedoen) wordt nu gespeeld en zowel Pomme als Bing horen bij de deelnemers.
Boyd is nog een D-speler en het Brabants kampioenschap wordt begin januari gehouden.
Wel werd het C-kampioenschap al gehouden. Hier deed Boyd aan mee en hij werd.... 1e!!
Boyd is dus kampioen in de C-categorie (t/m 14 jaar) en dus automatisch geplaatst voor het NK C.
Er waren 4 spelers met een hogere rating. De onderlinge partijen waren van belang. In de laatste ronde stond Boyd een halfje achter op de de koploper en hoogste ratinghouder. In de onderlinge confrontatie won Boyd zodat het kampioenschap binnen was.
Meer info op: 
NBSB PK Jeugd E meisjes (franklambregts.com)
NBSB PK Jeugd C (franklambregts.com)

Jos Swinkels.


10 november 2023: De uitslagen en stand na ronde 8 van de  competitie 2023-2024 kun je hier bekijken.


5 november 2023: de eerste ronde van de Peelcup/league is gespeeld. Zie de tab Peelcup 23-24 voor de uitslagen.


22 oktober 2023:

Afgelopen zondag 22 oktober was in Woerden het Nederlands kampioenschap snelschaken. Boyd, Pomme en Bing Leenen waren present.
En ze deden het goed.
Boyd werd in zijn categorie D (t/m 12 jaar) 2e van Nederland! We weten dat hij een goede snelschaker is, maar ook hier liet hij dat nog maar eens zien.
Pomme (G) en Bing (H) speelden mee in de jongste groep. De G- en H-groep waren samen gevoegd. Pomme werd 3e meisje en Bing eindigde in de middenmoot.
Hier kun je er alles over lezen inclusief een uitgebreide fotoreportage.

17 juni 2023: Nog meer Leenen-nieuws: op zaterdag 17 juni werd in Spijkenisse De Nationale Pupillendag georganiseerd. Dat is het officiële Nederlands Kampioenschap schaken in de categorieën F, G en H van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Bing en Pomme Leenen hebben daaraan meegedaan. Hier is de link naar de website voor meer informatie.
Pomme werd 2e bij de meisjes in de categorie. Ze won 6 van de 7 potjes. Dat was net niet voldoende voor de eerste plaats omdat er één meisje al haar 7 partijtjes won.
Bing speelde in de jongste H-groep en behaalde 4 uit 7. Dat werd daarmee een gedeelde 4e plaats.
Uitslagen 2023 | Nationale Pupillendag 2023

11 juni 2023: Nog meer Leenen-nieuws: bij het NK Rapid Jeugd, dat op 11 juni in Helmond werd gehouden werd Boyd 7e, Pomme eveneens 7e en Bing 13e. Pomme is 1e geworden bij de meisjes in haar leeftijdsklasse en is daarmee Nederlands meisjeskampioen Rapid onder de 8 jaar. Proficiat. Hier kun je er meer over lezen.

10 juni 2023: Op 10 juni j.l. speelde Boyd Leenen mee op het NK Rapid senioren dat in Helmond werd gehouden. Uit 9 rondes scoorde Boys 5,5 punt. Een sterke prestatie aangezien alle spelers een veel hogere rating dan Boyd hadden. Met 133 deelnemers eindigde Boyd op de 30e plaats. Binnen de categorie 1500 - 1800 werd Boyd 2e.  Hier kun de je er meer over lezen.


19 t/m 21 mei '23: NK t/m 12 jaar.

Boyd Leenen heeft meegedaan aan het NK12. Het wordt wel eens beschouwd als het eerste serieuze NK voor de jeugd. Het is een driedaags toernooi en altijd een leuke ervaring voor kinderen en ouders. Het is een gezellig toernooi dat traditioneel door de Haagse SchaakBond wordt georganiseerd tijdens het weekend van Hemelvaart.

In het verleden hebben meerdere kinderen van onze vereniging zich gekwalificeerd voor dit toernooi. Zo ook Boyd deze keer.

Op drie opeenvolgende dagen worden 3 wedstrijden gespeeld per dag. Dus 9 in totaal.
De resultaten van Boyd waren de eerste twee dagen niet zo best . Met 3 uit 6 verbleef hij in de middenmoot en was hij niet tevreden. Mogelijk was er van enige onderschatting sprake. De meeste deelnemers zijn underrated en je kunt je wel eens vergissen in je tegenstander. Maar Boyd ging er eens goed voor zitten en voegde op de laatste dag nog 3 punten aan zijn totaal toe. Uiteindelijk leverde dat een gedeelde 6e plaats op met 6 uit 9. Een prima eindresultaat. Temeer omdat hij volgend jaar nog een keer mee mag doen. Deze ervaring is dan mooi meegenomen.

Meer uitgebreide informatie is te lezen op Uitslagen jeugd – NK 12 (haagseschaakbond.nl)
Jos Swinkels.


12 mei '23: Het ouder-kind toernooi.
Op vrijdag 12 mei was het weer tijd voor de jaarlijkse strijd tussen de schaakjeugd en de ouders. De jeugd was in grote getale opgekomen : alleen Cas en Raf konden er niet bij zijn, maar Imke, de grote zus van Rens, kon ook meedoen. zodat het jeugdteam uit 14 jongens en meisjes bestond. Daartegenover wisten de ouderen slechts 10 liefhebbers bij elkaar te scharrelen. Om toch 2 gelijke teams samen te stellen werden Stan en Wouter Verdonschot toegevoegd aan het team van de ouderen.
In 3 ronden werden spannende duels uitgevochten. Zowel de eerste als de tweede ronde leverde een nipte overwinning op voor de ouderen : beide keren 7-5. In de laatste ronde kon de jeugd het tij niet keren en moegestreden moesten zij nog een nederlaag slikken (7,5 - 4,5).
Eindstand : ouderen - jeugd  21,5 - 14,5. Een fors verschil mede dankzij de hulp van de jeugdleden Stan en Wouter die namens de ouderen 4 punten wisten te scoren. Wat zou er gebeurd zijn als ze deze punten namens de jeugd hadden kunnen binnenhalen ?
Topscoorders bij de ouderen waren de papa van Rens/Imke en de mama van Thijs, beiden met 3 punten. Ook Boyd wist bij de jeugd als enige 3 punten binnen te halen.
Gezellig was het wel en als de jeugd weer een jaar meer training en ervaring opdoet, moeten ze volgend jaar meer kans maken.
Wim   23 april '23:

Boyd en Pomme Leenen waren recent door hun resultaten in het Brabantse kampioenschap genomineerd voor het NK jeugd. Het heeft jammer genoeg niet tot een kampioenschap geleid.
Afgelopen zondag 23 april werd om het Brabantse pupillenkampioenschap geschaakt. In de jongste categorie H werd Bing eerste en is daarmee genomineerd voor het NK pupillen later dit jaar. Pomme werd 1e in de categorie G en is daarmee eveneens genomineerd voor het NK pupillen.
Tegelijkertijd met de pupillenwedstrijden werd het Brabantse kampioenschap jeugdsnelschaken gehouden. Boyd bereikte de eerste plaats en is Brabants jeugdsnelschaakkampioen. Proficiat.


19 maart '23: Pomme Leenen heeft zich gekwalificeerd voor het NK E in Tilburg (7 en 8 april). Ze was tweede geworden bij het Brabants meisjeskampioenschap E.
Hier kun je alle uitslagen en rangschikking ervan nalezen.
Ook Boyd Leenen heeft met een tweede plaats in de voorrondes voor de B-jeugd een mooi resultaat behaald. Hij heeft zich daarmee gekwalificeerd voor het NK B-jeugd in Almelo (1 t/m 6 mei).

Aangezien het kwalificatietoernooi tevens als het Brabants kampioenschap B-jeugd fungeerde, is Boyd daarmee ook voor het Brabants kampioenschap B-jeugd op de 2e plaats geëindigd.
Je kunt hier alle uitslagen van de B-jeugd nalezen.
Via deze link kun je alle gespeelde partijen van Pomme en Boyd analyseren.


7 en 8 januari '23: Afgelopen weekend werd in Zundert om het Noord-Brabantse jeugdkampioenschap geschaakt voor jeugd van 11 t/m 12 jaar. Boyd Leenen heeft daar de 2e plaats behaald met 6 gewonnen partijen en 1 remise. Lees hier alle uitslagen. Boyd, proficiat.


15 oktober '22:

Op het NK snelschaakkampioenschap voor de jeugd in Woerden werd Boyd Leenen 6e in de E-categorie en Pomme Leenen 3e bij de meisjes in de G-categorie.
Hier kun je een impressie over dit schaakfestijn nalezen.


14 aug '22: Boyd Leenen is 4e geworden en net buiten de podiumplaatsen geëindigd op het open NK E. ONJK 2022 - Groep E

Jaarlijks begin augustus wordt het open NK gehouden voor de jeugd in Overijssel.
Menig lid van De Combinatie heeft hier zijn wedstrijden gespeeld met als hoogtepunt oud-lid Chantal van Eijk die in het verleden hier de titel won.
In een gemoedelijke sfeer is dit vaak voor jeugdspelers de eerste ervaring met een 'lang' toernooi.
In deze editie was de familie Leenen neergestreken in het oosten van het land en zowel Boyd als Pomme behoorden tot de deelnemers.
Pomme behoort tot de allerjongste deelnemers. De F-, G- en H-spelers zaten in één groep en speelden over 3 dagen 9 partijen. Tussen de jongens en meisjes in behaalde ze 4 punten.
Boyd had zich ingeschreven bij de E-spelers. Hij speelde verdienstelijk. In ronde 8 was er een ongelukkige reglementaire nederlaag, waarbij de scheidsrechter een oordeel moest vellen. Die viel helaas de verkeerde kant op. Uiteindelijk werd Boyd vierde met een fraaie score van 9 punten uit 13 wedstrijden. Het toernooi werd over 6 dagen gespeeld.
De familie Leenen inclusief vader Rudy, is weer een ervaring rijker.

Jos Swinkels.