Combinatie snerttoernooi 2005

verslag; eindstand groep A ; eindstand groep B ; eindstand groep C ; toernooibestanden (zip) ; foto's ; snerttoernooi 2004

3-12-2005Surprises op gezellig Combinatie Snerttoernooi.

Twan Burg ongedeeld winnaar.

Tegen Sinterklaas is het surprisetijd. En evenals vorig jaar waren er op het tweede Combinatie snerttoernooi de nodige surprises. Het was vooral de brabantse jeugd die weinig ontzag had voor ratingcijfers. Vorig jaar won Dirk van Dooren van Harmen Jonkman. Nu versloeg Dirk in de eerste ronde Frans Cuijpers. Enkele ronden later won hij van Martijn Dambacher. Met de wp-punten van Dirk zat het al goed. De A-groep (boven rating 1900) was sterk bezet met 30 spelers. Na ronde 4 voerden Twan Burg en Dirk de ranglijst aan met een half verliespuntje. Nadat Dirk verloor kwam Twan na ronde 5 alleen aan kop gevolgd door Robin Swinkels en Boris Friesen. In ronde 6 viel Boris terug en Twan en Robin wonnen. In ronde 7 leek de loting nog voor spanning te kunnen zorgen, maar Twan won gewoon van Frans Cuijpers en werd met 6½ uit 7 knap eerste. Ook Robin won en werd ongedeeld 2e. Joost Retera van SMB werd 3e.

Hieronder een aardig slot van de partij: Robin - Twan uit de vijfde ronde:

1. Txd4! exd4 2. Td2 Ta7 3. Txd4 Tb8 4. Kxd6 Td8+ 5. Kc5 Tc7 6. d6? Zie stelling rechts.

6. ... Txc6+! 7. Kxc6 Txd6+ 8. Kb5 Td5+ 9. Ka6 Txd4 10. Kxa5 Td3 11. Kxb4 Txb3+ 12. Kxb3 pat

In de B-groep waren het vooral Pim Blijlevens en Joep Peeters die om de eerste plek streden. Na ronde 3 stond Pim een halfje los. Na ronde 4 stonden de heren gelijk en na ronde 5 stond Joep een halfje voor. Ook Jan Mascini, de eeuwige jeugd, had zich gemeld op de 2e plaats. Na ronde 6 waren de bordjes weer verhangen: Pim een halfje meer en daarachter Jan en Joep. Ook Benjamin Smits was erbij gekomen. Dus de laatste ronde moest de beslissing brengen. Jan en Joep speelden tegen elkaar en vierden hun toppositie alvast met ongeveer het grootste glas (gevuld) dat aan de bar te bestellen was. De strijd werd door Joep (op het bord) in zijn voordeel beslist. Pim had tegen de jonge Maurice Swinkels geloot en verloor. Hierdoor werd Joep Peeters kampioen van de B-groep. Na ronde 3 was er een kop snert voor alle deelnemers. Benjamin Smits kreeg hier vleugels van: na 1½ uit 3 kwamen er 4 punten bij. Goed voor een gedeeld eerste plaats maar op wp 2e. Pim werd 3e.

In de C-groep kwamen Arnold van der Heijden en jeugdspeler Paul Hanique na ronde 4 aan kop. Het verhaal van Paul is bijzonder. Hij heeft een jaar niet geschaakt en is pas weer achter het schaakbord gaan zitten. Het verhaal van Arnold is ook bijzonder, zo zal blijken. Zijn zoon Alan won vorig jaar de A-groep en de eer van de familie moest nu door Arnold alleen hoog gehouden worden.
Een remise in ronde 5 van de koplopers bracht Karl Raemakers en Frans Deckers langszij. Na ronde 6 kwamen Arnold en Frans samen aan kop. En wat doet Arnold dan. Winnen en de zege pakken in de C. Loran Schlangen schoof voorbij en pakte de 2e plaats. Frans eindigde op de 3e plaats.
Het tweede snert toernooi was een feit. Vele bekenden hadden elkaar weer getroffen en een leuke dag gehad. Het bleef nog even gezellig in het gemeenschapshuis.