NK rapid jeugd Eindhoven

8-10-2005

Handjes op elkaar voor de organisatie, het was een leuk en goed georganiseerd toernooi! De binnenkomst in het auditorium van de TU in Eindhoven was op zijn minst indrukwekkend te noemen met bijna 500 deelnemers uit het hele land in de leeftijdscategorie van 5 tot en 20 jaar. Elke deelnemer speelde in zijn of haar eigen leeftijdscategorie 9 partijen met een speeltempo van 20 minuten per persoon.

Met Julia ‘96, Luc ‘96, Jeroen ‘96, Maurice ‘93, Koen ’92, Chantal ’90, Robin en Loran ’89 kwamen we ruim op tijd in Eindhoven aan, gelukkig want vanwege de drukte was het even zoeken naar een parkeerplaats. De groep uit Groningen kwam net op tijd, één minuut voor aanvang van de eerste partij binnen. Die ene minuut speling bleek, dankzij de goede organisatie, voldoende om de hele groep in te schrijven en naar het schaakbord te dirigeren voor de eerste ronde.

De Combinatie had een sterke start met 4½ punt uit de eerste ronde welke aan het einde van de dag werd verbeterd met 5 punten uit de achtste ronde. In totaal wist De Combinatie 33 van de maximaal 72 te behalen punten binnen te halen wat een knappe prestatie genoemd mag worden gezien het feit dat de deelnemers aan dit toernooi tot de crème de la crème van Nederland behoren.

De allerjongsten van ons gezelschap hadden in geen enkele ronde de volle 20 minuten speeltijd nodig; gemiddeld bleken ze aan een minuut of acht genoeg te hebben! Voor hen heeft dit toernooi zeker een aantal leermomenten opgeleverd. Een van de leerpunten is dat met iets beter opletten en nadenken ‘mat achter de paaltjes’ voorkomen kan worden!!

Chantal wist uit de eerste 4 ronden 3 punten te behalen en had tot op dat moment kans om bij de dames kampioen te worden in haar leeftijdscategorie. Helaas bleken 4 van haar tegenstanders uit de laatste 5 ronden te sterk om deze positie te kunnen handhaven.

De beslissende partij in de leeftijdscategorie 1989 werd op het podium beslist. Deze partij tussen Robin Swinkels en Roeland Pruijssen kon op een groot scherm gevolgd worden. Het was een spannende partij waar Robin een vol punt uit wist te halen en daarmee Roeland van de eerste plaats op de ranglijst wist te verdringen. Robin heeft deze positie niet meer afgestaan en mag zich nu dan ook Nederlands Kampioen 2005 in de leeftijdscategorie 1989 noemen. Naast het NK wist Robin ook de spiegel in de wacht te slepen. De spiegel is een wisseltrofee voor de winnaar die het vaakst kampioen is geweest.

Om 18:45 werd het toernooi door de toernooidirecteur Jos Schlangen volgens planning afgesloten. Ik denk dat elke deelnemer en bezoeker het met mij eens is als ik zeg dat het een erg leuk en mooi toernooi is geweest.